Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/u8544360/hanedan.org/wp-content/plugins/sporty-fixtures-results-sponsors/sporty-metaboxes/init.php on line 734

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/u8544360/hanedan.org/wp-content/plugins/sporty-fixtures-results-sponsors/sporty-metaboxes/init.php on line 734
Telli Baba « Hanedan Ailesi Resmi Web Sitesi

Telli Baba

İstanbul Rumelikavağı’nda bulunan türbe. Sarıyer ile Rumeli Kavağı arasında bulunan Telli Baba Türbesi evlenme isteyenlerin akınına uğruyor.
Telli Baba kimdir? Telli Baba kimdir? Telli Baba kimdir? Rumelikavağı’nda bulunan Telli Baba Türbesi’nin yapım tarihi ve burda yatan zatın kim olduğu aslında tam olarak bilinmiyor. Çünkü Telli Baba ile ilgili farklı efsaneler var. Birinci efsaneye göre asıl adı İmam Abdullah Efendi olan Telli Baba, Fatih devrinde orduda tabur imamı iken şehit olmuş. 80 yıl önce de hastalıklı bir genç kızın onu rüyasında görmesiyle birlikte mezarı ortaya çıkarılmış. O günden sonra iyileşen genç kızın peşinden birçok insan bu türbeyi ziyaret etmeye başlamış. Tam olarak kime ait olduğu belli olmayıp, hakkında çeşitli rivayetler olan türbeye evlenmek isteyen kişiler ve bir dilekleri olanlar sıklıkla ziyaret etmektedir.
Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz’da Yuşa, Beşiktaş’ta Yahya Efendi ile birlikte boğazın dört bekçisinden biri olduğuna inanılır.
Telli Baba Türbesi Resim – Nerede, nasıl gidilir – yol tarifi
Rumelikavağı’ndaki Telli Baba, genellikle evlenmek isteyen genç kızların ziyaret ettikleri ve bu ziyaret sırasında daha önce bırakılmış olan gelin duvaklarından tel alıp, hayırlı bir kısmet için dua ettikleri bir türbedir.Telli Baba Türbesi turistlerinde büyük ilgisini çekiyor. Telli Baba ile ilgili duydukları efsaneden etkilenen turistler mutlaka burayı ziyaret ediyor.

CANKURTARANMIŞ…
İkinci efsaneye göre de Telli Baba, boğulmak üzere olan genç kızı kurtaran bir tahlisiye memuru (Cankurtaran). Gemilere kılavuzluk hizmeti veren bu kişi, bir gün nöbeti sırasında havanın aniden patladığı, denizin kabarıp dalgalandığı anda bir bakmış ki fındık kabuğu misali bir kayık içinde genç bir kızla oğlan dalgalarla boğuşuyor. Çok geçmeden kayık devrilmiş, genç kız bir tarafa delikanlı diğer bir tarafa kaybolmuş. Tahlisiye memuru koşmuş kıyıya, atlamış denize genç kızı boğulmak üzere iken yarı baygın halde kurtarıp sahile çıkarmış, delikanlıyı bulamamışlar. Yıllar sonra evlenme çağına gelen genç kız, şükran borcunu ödemek ve teşekkür etmek için tahlisiye memurunun bulunduğu yere geldiğinde öldüğünü öğrenip ve mezarı başında ağlamaya başlamış ve telli duvağını mezara bırakıp ayrılmış.
TELLİ GELİN EFSANESİ
Bir diğer efsaneye göre ise, bugün Telli Baba diye bilinen ziyaret yerinde yatanın aslında bir gelin olduğu şeklindedir. Eskiden beri ermişler hep eril olarak düşünüldüğünden ”Telli Gelin” yerine ”Telli Baba” adı yakıştırılmıştır.
Ziyaretçiler Telli Baba Türbesininin halıfleksle kaplı merdivenlerinden inerek bu mekana giriyor. İçeride ziyaretçilerin namaz kılabilecekleri mescid de bulunuyor. Buraya akın eden ziyaretçiler Türbede’ki tellerden ufak bir parça alarak dileklerinin gerçekleşmesi için dua etme geleneğini sürdürüyorlar. Dileklerinin ise gerçekleştiğini düşünenler bir dahaki ziyaretlerinde ellerinde getirdikleri telleri üzerine bırakıyor. Telli Baba Türbesinde dileklerin gerçekleşmesi için inanılan ise tellerin uzun veya kısa olması ile ilgili. Yani teller kısa ise dilekler kısa zamanda gerçekleşiyor, uzun ise dileklerinin gerçekleşmesi biraz zaman alıyor.

ImageProxy